Volg me op FacebookVolg me op TwitterVolg me op LinkedInVolg me op LastFMVolg me op YoutubeVolg me op Google+
mrt 212016
 

Welkom op mijn blog. Graag wil ik jullie hiermee een kijkje geven in wat mij zoal bezighoudt: vertalen, Italië, muziek, boeken en meer. Maar laat ik me eerst even voorstellen voordat ik mijn favorieten beschrijf.

Mijn naam is Linda de Vrij, in 1990 geboren in het mooie Brabant. Het gymnasium afgerond hebbende, ben ik in Utrecht Italiaanse taal en cultuur gaan studeren. Na de bachelor ben ik de master Vertalen gaan doen met de nadruk op literair vertalen: beide ideale studies om mijn liefde voor taal, tekst en cultuur te bevredigen. Het is dus een logische stap geweest om aan de slag te gaan als freelance vertaler, als De Vrij Vertalingen.

Mijn grootste passies zijn literatuur, muziek en films; niet zo verrassend als je bedenkt wat ik allemaal met de paplepel ingegoten heb gekregen. Ik kom uit een gezin waar veel ruimte was en is voor allerlei culturele uitspattingen. Boeken, CD’s en DVD’s in alle soorten, maten en genres. Ook werden wij gestimuleerd om daarin zelf onze weg te zoeken. Het is daarom erg lastig om favorieten te benoemen. Vaak wisselt dit per periode en vergeet ik er altijd minimaal 10. Het overzicht hieronder zal dus bij lange na nooit compleet zijn of worden.

Literatuur

Al jong heb ik van mijn ouders leren lezen, en daar ben ik nooit meer mee gestopt. Ik vond het heerlijk om mijn klasgenootjes voor te lezen in de leeshoek en er werd in huize De Vrij regelmatig een bezoek gebracht aan de bibliotheek in het dorp. Ik las alles wat los en vastzat. Hier is mijn liefde voor lezen en boeken ontstaan. Nog steeds lees ik van alles wat; verschillende genres, verschillende stijlen, verschillende onderwerpen.
Favorieten: Niccolò Ammaniti, Terry Pratchett, fantasy, Haruki Murakami

Favorieten - boeken

Muziek luisteren

Ook mijn interesse voor muziek komt van mijn ouders. Ik herinner me nog goed dat er erg vaak muziek werd gedraaid, van veel verschillende artiesten. Het is dus niet gek dat ik zelf ook allerlei soorten muziek ben gaan luisteren. In mijn puberteit luisterde ik vooral naar pop en rockmuziek. Zo was ik fan van de Red Hot Chili Peppers. Dit is later wel wat veranderd. Nog steeds luisteren ik naar pop en rock, maar de jazz heeft een beetje de overhand gekregen, vooral na de ontdekking van de stem van Wouter Hamel.
Favorieten: Wouter Hamel, Raphael Gualazzi, jazzy pop, poppy jazz, de Staat

Favorieten - CD's

Muziek maken

Voor mij is niet alleen naar muziek luisteren, maar ook muziek maken een grote uitlaatklep. In totaal heb ik door de jaren heen een jaar of 4 piano- en keyboardles gehad – ik vind het nog steeds heerlijk af en toe een deuntje weg te pingelen – maar mijn grootste liefde is die voor zingen! Sinds ik 8 ben, heb ik in koren gezongen. Ook nu zing ik met veel plezier elke week met Pippijn, hét jongerenkoor in Berkel-Enschot. Ook zing ik regelmatig voor mezelf, onder de douche, maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld op Youtube. Benieuwd? Check dan mijn uitvoering van Slipped away van Avril Lavigne.

Films en TV-series

Wat voor muziek en boeken geldt, geldt ook voor films en TV-series. Eigenlijk laat ik alleen horrorfilms links liggen – omdat ik zo’n watje ben dat na een horrorfilm wakker ligt. Verder heb ik ook hier een brede interesse. Het enige verschil is dat ik hier wél een duidelijke favoriet heb. Als ik nog maar één ding zou mogen kijken, dan zou het Doctor Who zijn! Voor wie het niet kent: dit is een Britse sciencefiction-serie over een “man” die met zijn ruimteschip samen met zijn companions naar alle plekken en alle tijden in het universum kan reizen en daar over het algemeen de wereld redt van een invasie van aliens, al dan niet met de hulp van bekende grootheden of buitenaardse wezens met goede bedoelingen. Ik ben een echte whovian te noemen.
Favorieten: Doctor Who, fantasy, Marvel, La vita è bella

Favorieten - DVD's

Keuzes, keuzes

Bij alles wat ik leuk vind past eigenlijk de volgende quote: “And now for something completely different” – Monty Python. Ik heb een brede smaak; soms een zegen en soms een vloek, want wat is het volgende boek, wat wil je nu kijken, waar ga ik naar luisteren tijdens het vertalen? Keuze hebben is prima, maar wat als je bijna alles leuk vindt? Luxeprobleem to the max!

Hoe zit dat bij jullie? Hebben jullie ook moeite met het kiezen van één favoriet of niet? Laat gerust een reactie achter!

 21 maart 2016  Reacties toevoegen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.